Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Practise and apply spelling homophones

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of strategies to practise spelling homophones.

      Key learning points

      1. Homophones are words that have different spellings and multiple meanings, but sound the same.
      2. The meaning of a homophone is dependent on the context.
      3. Using the strategy 'naughty letters' is a useful practice strategy.
      4. How to spell the curriculum word: address.

      Keywords

      • Homophone - words that sound the same, but have different spellings and meanings

      • Common exception word - words that do not follow usual spelling patterns and cannot be sounded out easily

      Common misconception

      Many homophones are common exception words and pupils often confuse homophones within sentences.

      Give pupils the chance to choose the spellings they find most difficult and give them the strategies to help them practise.

      Teacher tip

      Ensure pupils understand all the words in the lesson. Supplement the lesson with images to help embed the words in their memory.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the pair of homophones.

      when
      Correct answer: wear
      Correct answer: where
      we're

      Q2.
      Match the homophones.

      Correct Answer:there,they're

      they're

      Correct Answer:here,hear

      hear

      Correct Answer:where,wear

      wear

      Correct Answer:to,two

      two

      Q3.
      Tick the sentence in which the homophone in bold has been spelt correctly.

      It's to hot to play outside.
      Correct answer: It's too hot to play outside.
      It's two hot to play outside.

      Q4.
      Tick the sentence in which the homophone in bold has been spelt correctly.

      Correct answer: There is another bottle of water by the fridge.
      There is another bottle of water buy the fridge.
      There is another bottle of water bye the fridge.

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold. I nue it was going to be sunny today so I wore my shorts.

      new
      gnew
      Correct answer: knew
      nuew

      Q6.
      Choose the correct spelling for the word in bold. They carried thair shoes over the rocks.

      there
      ther
      they're
      Correct answer: their

      6 Questions

      Q1.
      Tick the sentence in which the homophone in bold has been spelt correctly.

      Welcome to are flat.
      Welcome to hour flat.
      Correct answer: Welcome to our flat.

      Q2.
      Tick the sentence in which the homophone in bold has been spelt correctly.

      Lucas was alowed to stay up late and watch a film.
      Lucas was aloud to stay up late and watch a film.
      Correct answer: Lucas was allowed to stay up late and watch a film.

      Q3.
      Choose the correct spelling for the word in bold. They walked thru the forest.

      threw
      Correct answer: through
      though
      thouhg

      Q4.
      Choose the correct spelling for the word in bold. Yor late for school today.

      your
      yore
      Correct answer: you're
      yoor

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence. Rite his name on the envelope.

      Correct Answer: Write, write

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence. Do you know their adres?

      Correct Answer: address

      To help you plan your 3 English lesson on: Practise and apply spelling homophones, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...