Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding the suffix -ing to verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell a word in the progressive tense using the suffix -ing.

      Key learning points

      1. Adding the suffix -ing turns the verb into the progressive tense.
      2. When the word ends in 'e', remove the 'e' and add the suffix -ing.
      3. When the word ends in 'y', just add the suffix -ing.
      4. How to spell the curriculum words: length, strength and fruit.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Progressive tense - a tense that denotes ongoing action

      • Verb - a doing or being word

      Common misconception

      Pupils may think 'y' is removed and replaced with an 'i', like with the suffix -ed e.g. carry

      Show that we end up with two 'i's in a row if this happens: fly becoming fliing, so we keep the 'y'.

      Teacher tip

      Refer to previous grammar lessons about the progressive tense if you want to go into this in more detail. The focus of this lesson is spelling words with the suffix -ing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What rule is being used when the word 'hug' becomes 'hugged' when adding the suffix -ed?

      Just add -ed.
      Remove the ‘y’ and add -ied.
      Remove the ‘e’ and add -ed.
      Correct answer: Double the consonant and add -ed.

      Q2.
      What rule is being used when the word 'cry' becomes 'cried' when adding the suffix -ed?

      Just add -ed.
      Correct answer: Remove the ‘y’ and add -ied.
      Remove the ‘e’ and add -ed.
      Double the consonant and add -ed.

      Q3.
      Match the verbs to the rule they use when the suffix -ed is added.

      Correct Answer:call - called,Just add -ed.

      Just add -ed.

      Correct Answer:fry - fried,Remove the ‘y’ and add -ied.

      Remove the ‘y’ and add -ied.

      Correct Answer:chase - chased,Remove the ‘e’ and add -ed.

      Remove the ‘e’ and add -ed.

      Correct Answer:skip - skipped,Double the consonant and add -ed.

      Double the consonant and add -ed.

      Q4.
      Select all the words containing the suffix -ing.

      sing
      Correct answer: playing
      played
      Correct answer: swimming
      string

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. She chopt the apple into small pieces.

      choped
      choppid
      choppt
      Correct answer: chopped

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. Jun arskt the teacher a question.

      arsked
      Correct answer: asked
      askt
      askeed

      6 Questions

      Q1.
      Which suffix does the main verb in a progressive tense always end with?

      -ed
      -es
      -ly
      Correct answer: -ing
      -less

      Q2.
      When do we 'remove the 'e', add -ing' when using the suffix -ing?

      Correct answer: When the root word ends in 'e'.
      When the root word ends in two consonant letters.
      When the root word is a single syllable with a short vowel.
      When the root word ends in 'ie'.

      Q3.
      When do we ‘keep the 'y' and add -ing' when using the suffix -ing?

      When the root word ends in two consonant letters.
      When the root word is a single syllable with a short vowel.
      When the root word is two syllables with a stressed final syllable.
      Correct answer: When the root word ends in 'y' making the /ee/ or /igh/ sound.
      Correct answer: When the root word ends in a vowel digraph including a 'y'.

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. They were smiling at the audience.

      smilling
      smilin
      smileing
      Correct answer: smiling

      Q5.
      Tick the sentences where the words in bold are spelt correctly.

      He couldn't believe the lenth of the crocodile.
      Correct answer: He couldn't believe the length of the crocodile.
      Correct answer: She showed enormous strength lifting the heavy box.
      She showed enormous stregnth lifting the heavy box.

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. Would you like a piece of froot?

      Correct Answer: fruit

      To help you plan your 4 English lesson on: Adding the suffix -ing to verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...