Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      An exploration of Chapter 2 of 'Lord of the Flies'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and explore the key events in Chapter 2 of 'Lord of the Flies'.

      Key learning points

      1. The boys agree to hold meetings and make plans, using the conch as a debating tool.
      2. The boys realise that nobody knows where they are.
      3. The "littluns" are scared of something they call the "beastie".
      4. The boys start a fire that is meant to attract the attention of ships but causes damage.
      5. Piggy has the greatest knowledge and is the most sensible but the others ignore him and instead act impulsively.

      Keywords

      • Fend - to take care of and provide for yourself without depending on anyone else

      • Priorities - something that is very important and that must be dealt with before other things

      • Functioning - working or operating in a proper or particular way

      • To thwart - to prevent (someone) from accomplishing something

      • Impulsive - acting or done without forethought

      Common misconception

      Pupils often judge Piggy by the critical standards employed by the other boys.

      Pick out examples of how sensible and intelligent Piggy is and how his judgement is usually sound.

      Teacher tip

      Spend some time exploring the way the boys respond to the fire. They are awestruck by what they have created.

      Equipment

      You will need access to a copy of the 'Lord of the Flies by William Golding.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Lord of the Flies', which character wears glasses?

      Ralph
      Simon
      Correct answer: Piggy
      Roger
      Jack

      Q2.
      In 'Lord of the Flies', which character owns a knife?

      Correct answer: Jack
      Ralph
      Piggy
      Simon
      Roger

      Q3.
      In 'Lord of the Flies', which character is elected leader?

      Correct answer: Ralph
      Roger
      Jack
      Simon
      Piggy

      Q4.
      In 'Lord of the Flies', how did the boys end up on the island?

      They arrived in a Navy boat.
      Correct answer: Their plane crashed on the island.
      They were sent there by their schools.
      How they got there is one of the novel's mysteries.

      Q5.
      What 'C' is a beautiful spiral shell that is used to gather the boys together in 'Lord of the Flies'?

      Correct Answer: conch, a conch

      Q6.
      Which of the following is the best definition of needs?

      the desires and preferences that vary among individuals
      Correct answer: the basic requirements for human survival and well being
      the luxury items that enhance one's quality of life
      the products and services that everybody buys

      6 Questions

      Q1.
      Match the words on the left with the synonyms on the right.

      Correct Answer:functioning,operating
      Correct Answer:to fend off,defend
      Correct Answer:to thwart ,prevent
      Correct Answer:impulsive,spontaneous
      Correct Answer:priority,first concern

      Q2.
      In 'Lord of the Flies', how do the boys decide to use the conch?

      as a symbol of authority to be held by the leader
      Correct answer: as a tool to call meetings and to decide who can speak
      as a signal to attract planes and ships to their rescue
      as a weapon to protect themselves against wild animals

      Q3.
      Which of the following is the best explanation of why the boys make a fire in 'Lord of the Flies'?

      They think it be be useful for cooking food and heating water.
      Correct answer: They think it will scare away the wild animal that is scaring the "littluns".
      The are excited by the fire and hope it will help attract a ship.
      The nights are very cold and they want the fire to keep them warm.

      Q4.
      In 'Lord of the Flies', what do the "littluns" call the creature they think lives in the forest?

      Correct Answer: the "beastie", beastie, a beastie, "beastie"

      Q5.
      In 'Lord of the Flies', which of the boy shows compassion and listens carefully to the little boys' fears about the creature that is apparently like a snake?

      Ralph
      Correct answer: Piggy
      Jack
      Simon

      Q6.
      In 'Lord of the Flies', which of the following best explains why Piggy's wise and sensible ideas are ignored?

      Correct answer: His physical appearance and asthma make him appear weak.
      The boys are focused on having fun and exploring.
      Ralph and Jack have already established themselves as leaders.
      He is new to the island and has not gained the boys' trust.

      To help you plan your 9 English lesson on: An exploration of Chapter 2 of 'Lord of the Flies', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...