Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using vocabulary effectively in fiction writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can carefully select verbs and adverbs to describe a malevolent character.

      Key learning points

      1. Careful selection of verbs and adverbs are key in description as they strongly impact meaning.
      2. Changing a verb or adverb in your creative writing can change the way the reader views a character.
      3. Using specific language can reveal a character’s intentions and emotions.
      4. Being clear what your intention is before writing will help you make more effective word choices.

      Keywords

      • Verb - a word used to describe an action, state, or occurrence

      • Adverb - a word that describes a verb, an adjective, another adverb or even a whole clause; often ends in '-ly'

      • Menacing - suggesting the presence of danger; threatening

      • Unkempt - an untidy appearance

      • Intent - what you are aiming to do

      Common misconception

      Pupils may think that a physical description of a character is enough to help the reader understand what the character's personality is like.

      Though physical description is really useful, considering verb and adverb choices in particular allows the reader to really imagine a character. For example, how they walk, talk and behave around others are all telling of their character.

      Teacher tip

      You may want to prepare some passages or examples which use excellent verb and adverb choices from texts your pupils have already read.

      Equipment

      You will need the extract from 'Oliver Twist' where Bill Sikes is first introduced. A thesaurus may also be helpful for this lesson, especially during LC2.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'unyielding' mean?

      untidy; disordered
      Correct answer: doesn't give in to pressure
      a conclusion reached on the basis of evidence and reasoning

      Q2.
      Which of the following is a good example of describing a character's personality through their actions?

      "She was very kind."
      Correct answer: "She helped an elderly neighbour carry groceries."
      "She had kind eyes."

      Q3.
      How can physical traits be used to enhance a character's personality when writing a description?

      by listing all their features one by one
      by using advanced vocabulary
      Correct answer: by linking their appearance to their emotions or traits

      Q4.
      If information is implied this means ...

      it's obviously stated.
      Correct answer: it's not obviously stated.
      it contrasts other information.

      Q5.
      What is a key benefit of using 'show not tell' in fiction writing?

      it provides methods directly to the reader
      Correct answer: it allows readers to draw their own conclusions
      it makes the writing easier to understand

      Q6.
      'Show-not-tell' is a method which allows the reader to information.

      Correct Answer: infer

      6 Questions

      Q1.
      Match each key term to the correct definition.

      Correct Answer:menacing,suggesting the presence of danger; threatening
      Correct Answer:unkempt,an untidy appearance
      Correct Answer:intent,what you are aiming to do

      Q2.
      Which verb and adverb pair best describes a character moving suspiciously in a dark alleyway?

      walking determinedly
      Correct answer: stalking silently
      running quickly

      Q3.
      What does the verb 'creeping' imply about a character’s movement?

      moving in a carefree manner
      walking with confidence
      Correct answer: moving with caution

      Q4.
      Why is it important to choose precise verbs and adverbs in descriptive writing?

      to make the writing longer
      Correct answer: to create vivid and engaging imagery
      to follow a specific format

      Q5.
      Which verb best completes the following sentence: 'As she stepped onto the stage, she __________ across it with a graceful ease.'

      Correct answer: glided
      strolled
      moved

      Q6.
      Being clear what your is before writing will help you make more effective word choices.

      Correct Answer: intention, intent

      To help you plan your 9 English lesson on: Using vocabulary effectively in fiction writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...