Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Ask what someone has: 'avoir' 2nd person singular

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask what you have and say what I have using ‘avoir’.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Avoir' means 'to have, having', 'j'ai' means 'I have', 'tu as' means 'you have'.
      2. To ask a question, you can raise the pitch of your voice at the end of a sentence.
      3. Use 'c'est' plus an adjective or 'c'est' plus 'un/une' and a noun to say what something is.
      4. [u] sounds like 'tu' and [eu] sounds like 'deux'.

      Keywords

      • Indefinite article - the words ‘un’ and ‘une’, meaning ‘a/an'

      • Avoir - to have, having

      • Intonation - the rise and fall of the voice in speaking

      • [u] - pronounced as in 'tu'

      Common misconception

      To ask 'do you have ...?' questions we need to know 'do you ...?' in French.

      There is no phrase for 'do you ...?'. We use intonation to ask 'do you have ...?' questions.

      Teacher tip

      Teachers may find it helpful to support their teaching of intonation questions by using hand gestures to model rising intonation. Some pupils may find it helpful to use the same gestures themselves initially, as they practise.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words help to practise the [au] sound?

      Correct answer: bateau
      devoirs
      Correct answer: aussi
      deux

      Q2.
      What does 'c'est' mean in English?

      Correct answer: it is
      Correct answer: this is
      he has
      you are

      Q3.
      Identify the words with the [eu] sound.

      suis
      Correct answer: peu
      Correct answer: cheveux
      tu
      au revoir

      Q4.
      Match these French nouns to the correct English translations.

      Correct Answer:une chambre,a bedroom
      Correct Answer:un cheval,a horse
      Correct Answer:un chien,a dog
      Correct Answer:une chose,a thing

      Q5.
      Match these French key verbs to the correct English translations.

      Correct Answer:je suis,I am
      Correct Answer:tu es,you are
      Correct Answer:il est,he is
      Correct Answer:j'ai,I have
      Correct Answer:il a,he has
      Correct Answer:elle a,she has

      Q6.
      Fill in the gaps in the following sentence to say 'I have a bedroom and a dog': 'J'ai __________ chambre et __________ chien.'

      un; un
      un; une
      Correct answer: une; un
      une; une

      6 Questions

      Q1.
      Identify the words with the [u] sound.

      deux
      fameux
      Correct answer: jury
      Correct answer: plus

      Q2.
      Match the parts of 'avoir' to their correct English meanings.

      Correct Answer:avoir,to have, having
      Correct Answer:j'ai,I have, I am having
      Correct Answer:tu as,you have, you are having
      Correct Answer:il a,he has, he is having
      Correct Answer:elle a,she has, she is having

      Q3.
      Match these French adjectives to the correct English translations.

      Correct Answer:anglais, anglaise,English
      Correct Answer:français, française,French
      Correct Answer:cher, chère,expensive
      Correct Answer:rapide,fast
      Correct Answer:moderne,modern

      Q4.
      Identify the masculine nouns.

      Correct answer: un livre
      Correct answer: un ordinateur
      une photo
      une voiture
      voici

      Q5.
      Sort the words below into the correct order to say 'Do you have a fast computer or a modern phone?' in French.

      1 - Tu
      2 - as
      3 - un ordinateur
      4 - rapide
      5 - ou
      6 - un portable
      7 - moderne ?

      Q6.
      Fill in the missing word to complete the following sentence in French: 'J'ai portable mais c'est terrible.' ('I have a phone but it's terrible.')

      Correct Answer: un, Un

      To help you plan your 7 French lesson on: Ask what someone has: 'avoir' 2nd person singular, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...