Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The person or a person? Singular definite articles 'le' and 'la'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the definite article with singular nouns to talk about people.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [en/an] sounds like ‘enfant’.
      2. Every noun has a gender: masculine or feminine. To say 'the', use 'le' for masculine and 'la' for feminine nouns.
      3. ‘Anglais’ and ‘français’ are also nouns meaning languages. We use an article with languages except after 'parler/en'.

      Keywords

      • [en/an] - pronounced as in 'enfant'

      • (singular) definite article - the words 'le' and 'la', meaning 'the'

      Common misconception

      In French, like in English, there is only one way to say 'the'.

      There is more than one word to say 'the' in French. For singular masculine nouns, use 'le', and for singular feminine nouns, use 'la'.

      Teacher tip

      To make the most of listen and repeat speaking activities, teachers may consider a solo-duo-ensemble cycle whereby pupils say the phrases three times: once to themselves, once to a partner and once all together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Tick the words with the SSC [é/er/ez].

      Correct answer: écouter
      fenêtre
      novembre
      Correct answer: papier
      parle

      Q2.
      Match the French verbs to the correct English translations.

      Correct Answer:écouter,to listen, listening

      to listen, listening

      Correct Answer:écrire,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:lire,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:parler,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Q3.
      Match the correct parts of this important verb together.

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:j',ai

      ai

      Correct Answer:tu,as

      as

      Correct Answer:il/elle,a

      a

      Q4.
      Identify the adjectives.

      Correct answer: anglais
      Correct answer: bon
      ce/c'
      Correct answer: français
      qui

      Q5.
      True or false? To say 'a' in French, there is just the word 'un'.

      Correct Answer: false, flase, fasle, faux

      Q6.
      Put the words below in the correct order to translate the following sentence into French: 'She's a nice friend and she's quite funny'.

      1 - c'est une
      2 - amie
      3 - sympa
      4 - et
      5 - elle est
      6 - assez
      7 - amusante

      6 Questions

      Q1.
      Match the French nouns below to the correct English translations.

      Correct Answer:la fille,the girl

      the girl

      Correct Answer:le médecin,the doctor

      the doctor

      Correct Answer:le mot,the word

      the word

      Correct Answer:la phrase,the sentence

      the sentence

      Correct Answer:la personne,the person

      the person

      Q2.
      Which words contain [en/an]?

      animal
      Correct answer: danser
      femme
      Correct answer: français
      médecin

      Q3.
      In French, the 'the' for singular masculine nouns is 'le' and the 'the' for singular feminine nouns is .

      Correct Answer: la, 'la'

      Q4.
      True or false? 'Français c'est sympa' is a grammatically correct sentence.

      Correct Answer: false, flase, fasle, faux

      Q5.
      Find the odd one out (the noun with a different gender to all the others).

      actrice
      chambre
      fille
      idée
      Correct answer: portable

      Q6.
      Put the words below in the correct order to translate the following sentence into French: 'The (male) teacher is nice and the (female) singer speaks English'.

      1 - le
      2 - professeur
      3 - est sympa
      4 - et
      5 - la
      6 - chanteuse
      7 - parle anglais

      To help you plan your 7 French lesson on: The person or a person? Singular definite articles 'le' and 'la', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...