Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      London parks and green spaces

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why it is important for cities like London to have parks and green spaces.

      Key learning points

      1. Green spaces and trees help soak up noise and pollution from traffic and provide peaceful spots.
      2. Nearly one fifth of London is covered by around 3000 parks and green spaces.
      3. London was declared the world’s first National Park City in 2019.

      Keywords

      • Green spaces - Green spaces are areas of land with plants, grass or trees that people can visit, such as parks, woods and wetland areas.

      • Parks - Parks are outdoor public spaces where people can go to relax or play.

      • Peaceful - When something is peaceful it is quiet, calm and not disturbed.

      • Recreation - Recreation is an activity done for pleasure.

      • National Park City - A National Park City is a city where everyone is encouraged to work together to make life better for people, places and nature.

      Common misconception

      Pupils may think that all parks have playgrounds and play equipment like swings and climbing frames.

      Some parks do have places to play, but not all of them. Parks are natural open spaces often with grass or woodlands that we can enjoy.

      Teacher tip

      Talk about parks in your local area with pupils. Where are your local parks? What are they used for? Have pupils visited them? Do the parks have ponds or water features? Do pupils think that having parks and green spaces is important where they live?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of transport is found on the London Underground?

      Correct answer: trains
      cars
      bikes
      scooters

      Q2.
      Large passenger vehicles that are both tall and long and carry many people are called what?

      big London buses
      Correct answer: double decker buses
      tourist buses
      commuter buses

      Q3.
      Why was the River Thames good for trade?

      it was not as busy as the streets
      it made trade quicker
      many people already had a boat to use
      Correct answer: large amounts of goods were transported in boats

      Q4.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:pollution,the release of unwanted substances into the environment

      the release of unwanted substances into the environment

      Correct Answer:taxi cab,a type of vehicle that you can hire with a driver to take you around

      a type of vehicle that you can hire with a driver to take you around

      Correct Answer:to hire,when you pay to use something for a certain length of time

      when you pay to use something for a certain length of time

      Q5.
      Which are true about tube trains?

      they are very small trains
      Correct answer: they are high speed trains
      Correct answer: they travel through tunnels
      Correct answer: thousands of people use them every day
      they are free to ride on

      Q6.
      How do some vehicles create pollution?

      some vehicles run on petrol
      Correct answer: some vehicles release fumes into the air
      some vehicles are too big
      some vehicles are too slow

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a park in London?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q2.
      What causes most of the noise in cities?

      children
      Correct answer: traffic
      music
      animals

      Q3.
      In 2019, London became a National City.

      Correct Answer: Park, park

      Q4.
      Which of these is not a green space?

      a garden
      a vegetable patch
      Correct answer: a driveway
      a park

      Q5.
      What problem in cities can parks help to reduce?

      parking
      rubbish
      traffic
      Correct answer: pollution

      Q6.
      Which group of adjectives best describes parks and green spaces?

      big, wide, flat
      crowded, busy, full
      Correct answer: peaceful, quiet, clean
      round, pretty, colourful
      Q1 image 3 FreedomFungPhotography/Shutterstock.com

      To help you plan your 2 geography lesson on: London parks and green spaces, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...