Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Plant and animal adaptations in cold environments

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how plants and animals are well adapted to the physical conditions in cold environments and that there are issues related to biodiversity.

      Key learning points

      1. Cold environments are home to a variety of plants and animals.
      2. Animals in cold environments are well adapted to the physical conditions.
      3. Plants in cold environments are well adapted to the physical conditions.
      4. There are issues related to biodiversity in cold environments.

      Keywords

      • Adaptation - evolutionary changes that improve an organism’s chance of survival in its environment

      • Hibernation - a state that certain animals enter to save energy during periods of unfavourable weather conditions or food shortages

      • Biodiversity - the variety of different types of life found in a particular area

      • Ecosystem - a community of living organisms and their interactions with their environment

      Common misconception

      That due to the extreme cold climate, particularly during the winter months, that all animals must hibernate to save energy.

      Only two polar or tundra species enter full hibernation - the grizzly bear and arctic ground squirrel. Many other animals migrate to find food and warmth, while others are highly adapted to remain active and survive the extremely cold winters.

      Teacher tip

      Watching short clips from wildlife programmes about animal and plant adaptations in the cold environment as a class helps to reinforce understanding of the link between challenges and adaptations.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the two main types of cold environments?

      Rainforests and deserts
      Temperate and tropical
      Correct answer: Polar and tundra
      Grasslands and savannas

      Q2.
      Which of the following is an example of a polar environment?

      The Sahara Desert
      Correct answer: Antarctica
      The Amazon Rainforest
      The Gobi Desert

      Q3.
      Why are cold environments important?

      Correct answer: They store large amounts of carbon and help regulate global temperatures
      They have no impact on the planet
      They provide warm habitats for many animals
      They produce high amounts of oxygen

      Q4.
      What is a glacier?

      A frozen lake
      Correct answer: A large moving mass of ice
      A deep ocean current
      A type of snowstorm

      Q5.
      What type of animal is well adapted to life in polar environments?

      Camel
      Correct answer: Polar bear
      Chimpanzee

      Q6.
      What type of trees are often found in cold environments?

      Deciduous trees
      Mangroves
      Correct answer: Evergreen coniferous trees

      4 Questions

      Q1.
      Match the lesson keywords to their definition.

      Correct Answer:adaptation,evolutionary changes that improve an organism’s chance of survival
      Correct Answer:hibernation,a state that animals enter to save energy during winter
      Correct Answer:biodiversity,the variety of different types of life found in a particular area
      Correct Answer:ecosystem,a community of living organisms interacting with the environment

      Q2.
      Why do animals in cold environments have thick fur or feathers?

      To make them look bigger
      Correct answer: To help them stay warm by trapping heat
      To help them move faster

      Q3.
      Which of the following are ways in which cotton grass has adapted to tundra conditions?

      Deep roots to tap into underground nutrient and water stores
      Correct answer: Low-lying to shelter from strong winds
      Correct answer: Fast-growing seeds to take advantage of the short growing season
      Correct answer: Small seeds to be dispersed easily by the wind over a large area

      Q4.
      Which of these animals enter full hibernation during the winter?

      Moose
      Correct answer: Grizzly bear
      Wolf
      Correct answer: Arctic ground squirrel

      To help you plan your 10 geography lesson on: Plant and animal adaptations in cold environments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...