Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Factories in Britain during Victorian times

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how factories changed Britain during Victorian times, using some paintings from the period as evidence.

      Key learning points

      1. During Victorian times, Britain changed a lot as people left the countryside to work in new factories in towns.
      2. Some people thought these changes were good; this can be seen in William Wyld's painting 'Manchester from Kersal Moor'.
      3. He makes the factory chimneys look pretty by putting them next to church spires, and painting golden sunlight on them.
      4. But these cities and towns were not nice places to live, with lots of crowding, pollution and poor health.
      5. These poor conditions can be seen in Gustave Doré's engraving 'Over London - By Rail'.

      Keywords

      • Factories - large buildings full of machines where people work making things are called factories

      • Chimney - chimneys extend out of the roof of a building, they carry smoke from a fire inside the building and allow it to be released into the sky

      • Spire - a spire is a tall, narrow, pointed structure usually on top of a church tower

      Common misconception

      Pupils may think that only adults worked at jobs in factories in Victorian times.

      In Victorian times, there were no laws stopping children working. Children had to earn money to live, so many of them worked in factories. Since they were young and small, children were useful for getting into tight spaces to clean or fix machines.

      Teacher tip

      Is there a factory in your local area? Were there factories in the past? Investigate in your locality and find out what might have been made or is made in factories nearby. You might be able to arrange a visit to a historic factory site or for a guest speaker to come to talk to the class.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If you have a lot of money and own many expensive things, you are...

      society
      Correct answer: wealthy
      classes

      Q2.
      In Victorian society, classes were based on how wealthy people were.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Who painted 'Work' in 1863?

      Vincent Van Gogh
      Michaelangelo
      Correct answer: Ford Madox Brown

      Q4.
      What job did the ‘navvies’ in the painting do?

      Correct answer: Digging up the road
      Selling flowers
      They had no job.

      Q5.
      Who was the Queen at the time of Victorian society?

      Correct Answer: Victoria, Queen Victoria, queen victoria, victoria

      Q6.
      Classes in society were small groups, like classes at school.

      True
      Correct answer: False

      6 Questions

      Q1.
      Only adults worked in factories in Victorian times.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Match the word to the correct meaning.

      Correct Answer:factories,large buildings full of machines where people work to make things
      Correct Answer:chimney,carries smoke from a fire inside a building upwards and out to the sky
      Correct Answer:spire,a tall, narrow, point, usually on top of a church

      Q3.
      Select all the problems of living in Victorian cities and towns.

      Correct answer: Lots of pollution
      Lots of clean water
      Correct answer: Homes were very crowded.
      Correct answer: People got very ill.

      Q4.
      All artists painted pretty pictures of cities in Victorian times.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Gustave Doré's engraving 'Over London - By Rail' shows a image of London.

      good
      Correct answer: bad

      Q6.
      William Wyld's painting 'Manchester from Kersal Moor' shows a image of Manchester.

      Correct answer: good
      bad

      To help you plan your 2 history lesson on: Factories in Britain during Victorian times, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...