Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The built environment of Norman England

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how Normans introduced changes to the built environment.

      Key learning points

      1. The Normans loved an architectural style known now as Romanesque.
      2. Romanesque style looked back to features of ancient Roman architecture, such as huge stone columns and rounded arches.
      3. Castles were a major change to the built environment; stone replaced timber for building mainly from the 12th century.
      4. Within 30 years of the Norman conquest, most church buildings in England were being rebuilt in Romanesque style.
      5. There were several reasons for the vast programme of rebuilding, including religious reforms and Norman wealth.

      Keywords

      • Built environment - the landscape created by buildings and infrastructure like roads and bridges

      • Romanesque - an architectural style based on features of ancient Roman buildings

      • Architecture - the design and construction of buildings

      • Order - a group of individuals who live under a religious rule, dedicating themselves to a specific way of life

      Common misconception

      The Normans invented Romanesque architecture.

      The Normans were enthusiastic adopters of Romanesque building style, but it was developed in northern Italy and France, combining Roman features with elements of Byzantine design.

      Teacher tip

      There are likely to be overlaps between this lesson and Historic Environment sites that focus on Norman cathedrals or castles. Showing students examples of Romanesque features from their Historic Environment would be good reinforcement for this lesson if the site contains references to them.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes the lord of a manor's land which was farmed for him?

      Correct Answer: demesne

      Q2.
      Which word describes a peasant who held up to 100 acres of land which they rented from a lord for money?

      Correct Answer: freeman

      Q3.
      Match the activities in the farming year with the seasons.

      Correct Answer:spring,seeds for crops were sown on the fields

      seeds for crops were sown on the fields

      Correct Answer:summer,the crops were harvested

      the crops were harvested

      Correct Answer:autumn,the fields were ploughed

      the fields were ploughed

      Correct Answer:winter,some animals were slaughtered

      some animals were slaughtered

      Q4.
      Complete the sentence: Norman lords worked their villeins than had been the case in Anglo-Saxon times.

      Correct Answer: harder, longer

      Q5.
      Match the aspects of village life to whether they show change or continuity after the Norman Conquest.

      Correct Answer:continuity,types of crops grown, seasonal farming

      types of crops grown, seasonal farming

      Correct Answer:change,fall in the number of freemen, who the lord was

      fall in the number of freemen, who the lord was

      Correct Answer:continuity,housing materials, way villagers lived

      housing materials, way villagers lived

      Correct Answer:change,number of monasteries, number of enslaved people

      number of monasteries, number of enslaved people

      Q6.
      What did villagers have to give to the church each year?

      Correct Answer: tithe, a tithe

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes the landscape created by buildings and infrastructure like roads and bridges?

      Correct Answer: built environment

      Q2.
      Which word describes a group of individuals who live under a religious rule, dedicating themselves to a specific way of life?

      Correct Answer: order

      Q3.
      Which of the following does the Romanesque style feature?

      delicate flowers
      Correct answer: huge stone columns
      Correct answer: rounded arches
      Correct answer: chevron patterns
      slim pillars

      Q4.
      In which century did stone castles start to replace wooden ones?

      Correct Answer: 12th, 12th century, twelfth century

      Q5.
      Which of the following statements show the purpose of Norman castles?

      Correct answer: to defend against Anglo-Saxon rebellions or foreign invasion
      to provide Normans with the comforts of home
      Correct answer: act as a very visible sign to the Anglo-Saxons that the Normans were in control
      Correct answer: to impress the Anglo-Saxons and show them William's wealth and power
      to ensure the English built environment all looked the same

      Q6.
      Within how many years of the conquest were most church buildings in England being rebuilt?

      10
      20
      Correct answer: 30
      50

      To help you plan your 10 history lesson on: The built environment of Norman England, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...