Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe work and diets in Norman England and judge the degree to which these changed.

      Key learning points

      1. Almost everyone in Norman England farmed for a living.
      2. Different categories of peasants did different amounts of work for the lord of the manor.
      3. There was a big difference between the diets of the rich and the diets of the poor.
      4. There was little change to the work that people did after the Norman conquest.
      5. The diets of the rich became more varied after the Norman conquest.

      Keywords

      • Livestock - farm animals such as sheep, goats, oxen and pigs that are reared for food or used for farming work

      Common misconception

      Poor people in medieval England survived by eating potatoes.

      Potatoes were unknown in Europe until the 16th century.

      Teacher tip

      Students could study scenes from the Bayeux Tapestry or Luttrell Psalter showing people working and people eating and make guesses at the work that is being done and the food that is being eaten.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes an architectural style based on features of ancient Roman buildings?

      Correct Answer: Romanesque

      Q2.
      Which word describes the design and construction of buildings?

      Correct Answer: architecture

      Q3.
      What was the name of the pattern that the Normans frequently used on arches and doors?

      florals
      Correct answer: chevron
      honeycomb
      gingham

      Q4.
      What do William FitzOsbern’s castle at Chepstow, Exeter Castle and the White Tower in London have in common?

      They were some of the first Norman castles to be built in brick.
      Correct answer: They were some of the first Norman castles to be built in stone.
      They were some of the first Norman castles to be built in wood.

      Q5.
      How many houses were destroyed at Lincoln to make way for the castles the Normans wanted to build?

      98
      160
      500

      Q6.
      Which order of monks was promoted by Norman reforms and monastery-building in England after the conquest?

      the Norbertines
      the Carthusians
      Correct answer: the Benedictines

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes farm animals that are reared for food or used for farming work?

      Correct Answer: livestock

      Q2.
      When did peasants have days off?

      Correct answer: saints’ days or holy days
      their birthday
      Correct answer: Christmas and Easter
      Correct answer: after the harvest was completed
      whenever they felt like it

      Q3.
      Put the following groups in order according to who had the biggest amount of land.

      1 - freemen
      2 - villeins
      3 - bordars and cottars

      Q4.
      Which of the following jobs in Norman England were in what today we would call industry?

      farmer
      butcher
      Correct answer: miner
      Correct answer: salt worker
      weaver

      Q5.
      Complete the sentence: There was a big between the diets of the rich and the diets of the poor in Norman England.

      Correct Answer: difference, contrast, variation, distinction

      Q6.
      Why did the use of enslaved people reduce in Norman England?

      William I had been enslaved once himself and did not like the practice.
      Correct answer: The Normans disapproved of slavery for religious reasons.
      The Normans disapproved of slavery for economic reasons.
      William I was married to an enslaved person and did not like the practice.

      To help you plan your 10 history lesson on: Work and diet in Norman England, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...