Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Call and response improvisation within a four note toneset

      Lesson details

      Learning outcome

      I can improvise with a partner using do, mi, so and la, within a call and response structure.

      Key learning points

      1. Improvising is a way to create new musical ideas in the moment.
      2. We can improvise new words, new rhythms, or new melodies using our voices or instruments.
      3. We can improvise alone, in a group, or with a partner using call and response.
      4. We can improvise new melodies using do, mi, so, and la.

      Keywords

      • Improvise - to thoughtfully create new musical ideas in the moment

      • Note - a single sound in music

      • Call and response - a question and answer musical structure

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      • Pitched percussion - an instrument that can play musical notes when we strike it

      Common misconception

      Improvisation is difficult and only professional musicians can do it well.

      Improvisation is about exploring new musical ideas. Even young pupils can improvise in a fun and playful way using familiar material as a starting point.

      Teacher tip

      For this lesson, we will be using the notes C, E, G, and A on pitched percussion. It may be helpful to remove the bars that are not needed or label the bars do, mi, so, and la.

      Equipment

      Pitched percussion instruments (xylophones, glockenspiels) and beaters.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following instruments can play a melody?

      tambourine
      Correct answer: xylophone
      wood block
      egg shaker

      Q2.
      Looking at this picture of a xylophone, which bars have a lower pitch?

      An image in a quiz
      Correct answer: The longer bars on the left side of the picture have a lower pitch.
      The shorter bars on the right side of the picture have a lower pitch.

      Q3.
      A glockenspiel is a __________ percussion instrument.

      An image in a quiz
      Correct answer: pitched
      unpitched

      Q4.
      A pitched percussion instrument can play a melody because it can play different .

      Correct Answer: notes, pitches, Notes, Pitches, tones

      4 Questions

      Q1.
      Call and response is like a musical question and .

      Correct Answer: answer, Answer

      Q2.
      We can use call and response to improvise...

      on our own.
      Correct answer: with a partner.

      Q3.
      We can use __________ percussion to improvise new melodies.

      Correct answer: pitched
      unpitched

      Q4.
      Improvising is creating music as you go along, while composing is writing down music you have thought of before. Which of the following are examples of improvising?

      Correct answer: Singing new words to a song in the moment.
      Correct answer: Playing the notes in a different order to create a new melody on the spot.
      Writing a new song.
      Correct answer: Singing or playing a new, in-the-moment, response to a musical call.

      To help you plan your 2 music lesson on: Call and response improvisation within a four note toneset, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...