Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the benefits and limitations of altitude training as a form of aerobic training.

      Key learning points

      1. High altitude training involves exercising at over 2000m metres above sea level where there is less oxygen in the air.
      2. The benefits of altitude training include increased red blood cell production and improved oxygen carrying capacity.
      3. The limitations of high altitude training include temporary benefits, the risk of altitude sickness and the cost.

      Keywords

      • High altitude training - training at over 2000m above sea level where is less oxygen.

      • Oxygen carrying capacity - the ability of the blood to transport oxygen and carbon dioxide, influenced by factors such as haemoglobin levels and red blood cell count.

      • Red blood cells - cells in the blood that contain haemoglobin and transport oxygen and carbon dioxide.

      • Altitude sickness - a condition caused by exposure to high altitudes where decreased oxygen levels can lead to symptoms such as headaches, nausea, and dizziness.

      • Cardiovascular endurance - the ability of the heart and lungs to supply oxygen to the working muscles.

      Common misconception

      Training at high altitude leads to permanent change in the body to support performance of an endurance athlete.

      Adaptations to altitude are lost very quickly when returning to sea level. Therefore, an endurance athlete needs to plan carefully when to access altitude to be at optimal performance.

      Teacher tip

      Use this topic to practice the skill of 'evaluate' and 'discuss'.

      Equipment

      Images of high altitude environments and current trends of technology to mimic being exposed to high altitude.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which pigment is found inside red blood cells?

      Correct answer: haemoglobin
      carbon dioxide
      myoglobin
      iron

      Q2.
      Which of the following athletic events is largely based on cardiovascular endurance?

      high jump
      400m sprint
      sprint relay
      Correct answer: marathon

      Q3.
      Which sport includes swimming, cycling and running.

      duathlon
      Correct answer: triathlon
      sprinting
      trial running

      Q4.
      Cardiovascular endurance is the ability of the heart and lungs to supply to the working muscles.

      Correct Answer: oxygen, O2

      Q5.
      Which of the following are regarded as endurance sports?

      Correct answer: long distance swimming
      Correct answer: rowing
      netball
      handball
      skiing

      Q6.
      acid is a by product of anaerobic respiration.

      Correct Answer: lactic, lactate

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a description of high altitude training?

      Correct answer: reduced oxygen in the air
      increased oxygen in the air
      over 1000m above sea level
      increased density of oxygen
      associated with flat ground

      Q2.
      Which of the following are benefits of high altitude training?

      slower gaseous exchange
      Correct answer: increased cardiovascular endurance
      Correct answer: higher tolerance to lactic acid
      reduced red blood cells
      increased carbon dioxide

      Q3.
      Which are limitations of high altitude training?

      Correct answer: temporary benefits
      Correct answer: accessibility
      cheap
      Correct answer: detraining of other fitness components
      less time required

      Q4.
      Which activities will benefit from high altitude training?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      During high altitude training, the body adapts and compensates by making red blood cells.

      Correct Answer: more, lots, increased

      Q6.
      Headaches and dizziness occur at high altitudes and are symptoms of altitude...

      Correct Answer: sickness, sick

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Altitude training, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...