New
New
Lesson 1 of 4
  • Year 1

We are all unique

I can describe the ways in which I am different from those around me.

Lesson 1 of 4
New
New
  • Year 1

We are all unique

I can describe the ways in which I am different from those around me.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We all have many things in common.
  2. We are all different to each other.
  3. Being different means that we are all special, and this is a good thing.
  4. We might not always understand things when they are new or different to what we expect.
  5. If we ask questions, we can find out more about the people around us.

Keywords

  • Different - not the same as something else

  • Unique - being one of a kind or different from others

Common misconception

We should only be friends with people who are the same as us.

When we have lots of different friends, we can learn new things and find out interesting things about the world.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: We are all unique, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Consider making time for pupils to share the things about themselves that make them special, for example, by bringing in an object from home that means something to them or tells a story about their family.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Depiction or discussion of peer pressure or bullying

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the words to the definitions.

Correct Answer:friend,someone who cares for you, helps you and makes you feel happy

someone who cares for you, helps you and makes you feel happy

Correct Answer:important,something that matters a lot

something that matters a lot

Correct Answer:listen,to hear and try to understand what someone is saying

to hear and try to understand what someone is saying

Q2.
A good friend...

Correct answer: listens to us
ignores us
Correct answer: is kind
is mean

Q3.
Which statements are true?

Friends always want to do the same thing as us.
Friends always agree with us.
Correct answer: It's ok if our friends want to do something different to us.
Correct answer: Friends can have different ideas to us.

Q4.
Every person in the world is and special.

Correct Answer: unique, different

Q5.
Which of these shows that people can be different from each other?

we all have the same favourite colour
Correct answer: some people have brown eyes, some have blue eyes
everyone likes the same foods
all families live in the same type of house

Q6.
Which of these is true about all people?

We all have the same birthday.
We all live in the same country.
Correct answer: We are all special in our own way.
We all have the same number of brothers and sisters.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the words to the definitions.

Correct Answer:different,not the same as something else

not the same as something else

Correct Answer:unique,being one of a kind or different from others

being one of a kind or different from others

Correct Answer:learn,to find out about new things

to find out about new things

Q2.
We are all to each other.

Correct Answer: different

Q3.
How are we different to each other?

Correct answer: We might look different.
We might live in a different galaxy.
We might have different super powers.
Correct answer: We might like different things.

Q4.
Why is it a good thing that we are all different?

We can become faster runners.
Correct answer: We can learn new things from each other.
Correct answer: We can work better as a team.
We can grow taller.

Q5.
Which statements are true?

Correct answer: It's a good thing to be friends with different people.
We should only be friends with people who are the same as us.
People who are different to us are strange.
Correct answer: We might not understand things when they are different.

Q6.
How can we find out about other people?

Correct answer: by asking questions
by ignoring people
Correct answer: by listening carefully
by playing on our own
Correct answer: by spending time with people