Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the rules for staying safe online.

      Key learning points

      1. We must always ask a trusted adult before going online.
      2. We must only use child-friendly websites and apps.
      3. We must never share personal information online.
      4. We must always be kind online.
      5. If we feel worried, we should ask an adult we trust for support.

      Keywords

      • Online - using the internet

      • Trusted adult - someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      • Personal information - facts and information about ourselves that are sensitive and private

      Common misconception

      If we feel worried on the internet, it is our fault.

      Remind pupils that if they are scared, worried or upset online, it is never their fault. Trusted adults are there to look after them, even if they have made mistakes online.

      Teacher tip

      Show pupils real images of different age rating symbols and discuss what they mean.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:World Wide Web,the websites on the internet

      the websites on the internet

      Correct Answer:search bar,the box where you type in something you want to find online

      the box where you type in something you want to find online

      Correct Answer:information,words and pictures that we can use to understand something

      words and pictures that we can use to understand something

      Q2.
      What we type when searching online is as this will helps us get the search results we need.

      Correct Answer: important, very important

      Q3.
      Who should we speak to if we see something online that worries or upsets us?

      a younger cousin
      Correct answer: a teacher
      Correct answer: a parent or carer
      someone online
      Correct answer: a grandparent

      Q4.
      How can trusted adults keep us safe online?

      Correct answer: They can report upsetting content.
      They can delete the internet.
      Correct answer: They can block people from sending us messages.
      They can stop people from lying online.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      Correct Answer:personal information,facts and information about ourselves that are sensitive and private

      facts and information about ourselves that are sensitive and private

      Q2.
      Who should we ask before going online?

      a stranger
      a younger sibling
      Correct answer: a trusted adult
      a friend

      Q3.
      We must only use websites and apps.

      Correct Answer: child-friendly, age appropriate, kid-friendly, appropriate, age-appropriate

      Q4.
      What does personal information include?

      Correct answer: photos and videos of ourselves
      Correct answer: our age
      our favourite food
      Correct answer: school name

      Q5.
      We must always be online.

      funny
      quiet
      rude
      Correct answer: kind

      Q6.
      We must always tell a if we see something online that makes us worried or upset.

      Correct Answer: trusted adult, parent, carer, teacher, adult we trust

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: Rules for staying safe online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...