Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why my body is important and how to look after it.

      Key learning points

      1. Physical activity helps keep the body strong and healthy.
      2. Healthy eating provides the nutrients needed for growth and energy.
      3. Rest and sleep are important for recovery and overall wellbeing.
      4. Personal hygiene helps prevent illness and keeps the body clean.
      5. Drinking water is essential to stay hydrated and healthy.

      Keywords

      • Physical activity - moving our bodies, for example, by playing games, dancing or swimming

      • Healthy eating - eating a range of foods in the right amounts to help your body stay strong and feel good

      • Rest - to relax or sleep to allow your body and mind to take a break and have more energy

      • Hygiene - keeping ourselves clean and healthy

      • Hydrated - when you drink enough water so your body feels good and works properly

      Common misconception

      Healthy eating restricts treats.

      A balanced diet can include occasional treats in moderation alongside nutritious foods.

      Teacher tip

      Encourage pupils to drink water throughout the day and refer back to this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:sleep,a natural state of rest for the body and mind

      a natural state of rest for the body and mind

      Correct Answer:health,how well your body and mind feel

      how well your body and mind feel

      Correct Answer:bedtime,the time when we go to bed to sleep

      the time when we go to bed to sleep

      Q2.
      Why is sleep important?

      Correct answer: our bodies can rest and get ready for the next day
      Correct answer: our bodies can repair and grow
      sleep makes our nails grow quickly
      sleep makes us feel clean

      Q3.
      If we do not get enough sleep, we might feel tired and the next day.

      Correct Answer: grumpy, moody, angry, frustrated, agitated

      Q4.
      What could we do before bedtime to help us fall asleep?

      Correct answer: listen to calming music
      go running
      watch hours of online videos
      Correct answer: read a story

      Q5.
      Which word means doing things regularly at a particular time of the day?

      Correct Answer: routine, a routine, routines

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:hydrated,when you drink enough water so your body feels good and works properly

      when you drink enough water so your body feels good and works properly

      Correct Answer:hygiene,keeping ourselves clean and healthy

      keeping ourselves clean and healthy

      Correct Answer:rest,to relax or sleep to allow your body and mind to take a break

      to relax or sleep to allow your body and mind to take a break

      Q2.
      How can we look after our bodies?

      Correct answer: stay hydrated
      eat sweets all day
      Correct answer: get enough sleep and rest
      sleep all day long

      Q3.
      Healthy eating does mean never eating sweets or chocolates.

      Correct Answer: not

      Q4.
      Which of the following are types of physical activities?

      Correct answer: swimming
      Correct answer: playing outside
      watching a film
      sleeping

      Q5.
      How can we make sure that we have good hygiene?

      Correct answer: brush our teeth twice a day
      never brush our teeth
      never have a bath
      Correct answer: wash our hands before eating

      Q6.
      When is it particularly important to stay hydrated?

      Correct answer: after physical exercise
      before going to bed
      on a cold day
      Correct answer: on a hot day

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: My body is important, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...