Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a healthy and balanced week online.

      Key learning points

      1. Wellbeing is supported by five key factors.
      2. Each week, we need to try to get a balance of all the factors.
      3. We need to try to create time for the things that support our wellbeing.
      4. Spending time online can be both good and bad for our wellbeing.

      Keywords

      • Physical health - the health of our bodies

      • Mental health - the health of our minds and emotions

      • Socialise - to spend time with friends and family

      Common misconception

      Eating healthily and exercising are the only important aspects of wellbeing.

      Doing activities that we enjoy and balancing other aspects, such as sleep, socialising, learning and relaxing are equally important for our wellbeing.

      Teacher tip

      You could give examples from your own week, where you've made healthy choices that allow you to have a balanced lifestyle.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these uses a screen or digital device?

      Correct answer: video calling friends
      doing a jigsaw puzzle
      Correct answer: watching funny videos
      playing on the swings at the park

      Q2.
      Screen time is the of time that we use digital devices for.

      Correct Answer: amount, length, measure

      Q3.
      Wellbeing is how healthy we feel in our mind and ...

      Correct Answer: body, physical health

      Q4.
      Which of these are part of the Digital 5 A Day?

      Correct answer: connect
      mindless
      Correct answer: creative
      inactive

      Q5.
      Being mindful is being aware of your and how they are making you feel.

      Correct Answer: surroundings, environment, surrounding

      Q6.
      Which of these could be caused by spending too much time on screens or digital devices?

      device feels cold
      Correct answer: headache
      Correct answer: images look blurred

      6 Questions

      Q1.
      Physical health is the health of our ...

      Correct Answer: bodies, body

      Q2.
      Which of these can improve our physical and mental health?

      being really inactive
      Correct answer: eating a balanced diet
      Correct answer: getting the right amount of sleep

      Q3.
      Match the following examples with the correct word from the Five Ways to Wellbeing.

      Correct Answer:creative,work on a project, for example, building a model aeroplane

      work on a project, for example, building a model aeroplane

      Correct Answer:mindful,switch off a digital device when it begins to feel hot

      switch off a digital device when it begins to feel hot

      Correct Answer:active,play in the garden for 30 minutes after school

      play in the garden for 30 minutes after school

      Correct Answer:connect,ask your family how their day was

      ask your family how their day was

      Correct Answer:give,ask if you can help with any chores around the home

      ask if you can help with any chores around the home

      Q4.
      Children between the ages of six to 12 years should get:

      six to seven hours of sleep each night
      seven to eight hours of sleep each night
      Correct answer: nine to twelve hours of sleep each night

      Q5.
      It is important to get a of screen and non-screen activities in our spare time.

      Correct Answer: balance, equal balance, good balance, right balance

      Q6.
      True or false? When we are using screens, it is important that our choices are unhealthy and unkind.

      true
      Correct answer: false

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: The importance of wellbeing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...