Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Pressure to look a certain way

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the pressures that we may feel about our appearance.

      Key learning points

      1. We can feel pressure to look a certain way.
      2. There are beauty standards for everyone about how they should look.
      3. Everyone's body is different.
      4. It can negatively affect our mental health if we compare ourselves to others.
      5. We can get help from a trusted adult if we feel pressure to look a certain way.

      Keywords

      • Pressure - when people try to persuade or force you to do something

      • Beauty standard - expectations of how someone should look

      • Genetics - the traits we inherit from our biological parents

      • Body confident - feeling confident in your body and how it looks

      • Mental health - the health of our minds and emotions

      Common misconception

      Everyone's body should look the same way.

      Everyone's body is unique and this is something we should celebrate.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about the amazing things their body allows them to do as opposed to what it looks like.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:health,how well your body and mind feel

      how well your body and mind feel

      Correct Answer:lifestyle,the way that someone lives

      the way that someone lives

      Correct Answer:exercise,moving our bodies to stay strong and healthy

      moving our bodies to stay strong and healthy

      Q2.
      Nutrients are substances found in that help our body to live and grow.

      Correct Answer: food, things we eat

      Q3.
      Which statements are false?

      Health looks different for everyone.
      Correct answer: You can tell how healthy someone is just by looking at them.
      Everyone eats different foods.
      Correct answer: It is always easy for everyone to make healthy choices.

      Q4.
      Match the behaviour with whether it is healthy or less healthy for our mental health.

      Correct Answer:exercising regularly,healthy

      healthy

      Correct Answer:reducing healthy foods in our diet,less healthy

      less healthy

      Correct Answer:only sleeping for a few hours,less healthy

      less healthy

      Correct Answer:doing the things that we enjoy,healthy

      healthy

      Q5.
      We should aim to exercise for around minutes every day.

      Correct Answer: 60, sixty

      Q6.
      Which group of nutrients is missing? Carbohydrates, fibre, , fat, vitamins and minerals.

      Correct Answer: protein, proteins

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:pressure,when people try to persuade or force you to do something

      when people try to persuade or force you to do something

      Correct Answer:body confident ,feeling confident in your body and how it looks

      feeling confident in your body and how it looks

      Correct Answer:mental health ,the health of our minds and emotions

      the health of our minds and emotions

      Q2.
      A is an expectation of how someone should look.

      Correct Answer: beauty standard

      Q3.
      are the traits we inherit from our biological parents.

      Correct Answer: Genetics

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: We can feel pressure to look a certain way.
      Everyone's body should look the same way.
      There are only beauty standards for women.
      Correct answer: Everyone's body is unique and this is something we should celebrate.

      Q5.
      What should we do if we feel pressure to look a certain way?

      try to change how we look
      Correct answer: tell a trusted adult
      Correct answer: notice what we like about ourselves
      make less healthy choices

      Q6.
      It can negatively affect our mental health if we ourselves to others.

      Correct Answer: compare

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Pressure to look a certain way, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...