Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the different ways that people can look after their health.

      Key learning points

      1. Health looks different for everyone.
      2. Choices around health are personal and determined by various factors, such as cost and lifestyle.
      3. Diets can be diverse due to a variety of reasons, but people need to make sure that they get a range of nutrients.
      4. Exercise is anything that gets the body moving and the heart pumping; children should aim for 60 minutes a day.
      5. Doing things that we enjoy is important for looking after our mental health.

      Keywords

      • Health - how well your body and mind feel

      • Exercise - moving our bodies to stay strong and healthy

      • Lifestyle - the way that someone lives

      • Nutrients - substances found in food that help our body to live and grow

      Common misconception

      Our health is just about taking enough exercise.

      Exercise is important for health, but it’s not the only thing that matters. Eating a balanced diet, getting enough sleep, drinking water and other factors are also important.

      Teacher tip

      You may wish to speak to your RSHE lead before delivering this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:healthy,good for us, our minds and bodies

      good for us, our minds and bodies

      Correct Answer:exercise,moving our bodies to stay strong and healthy

      moving our bodies to stay strong and healthy

      Correct Answer:hygiene ,keeping ourselves clean and healthy

      keeping ourselves clean and healthy

      Q2.
      What does the word 'diet' mean?

      only eating healthy foods
      only eating unhealthy food
      Correct answer: the kinds of foods a person eats
      the kinds of exercise someone does

      Q3.
      How much sleep should children aim to get every night?

      6-9 hours
      Correct answer: 9-12 hours
      12-15 hours

      Q4.
      Match the habit with whether it's a healthy or a less healthy choice.

      Correct Answer:not brushing our teeth,less healthy choice

      less healthy choice

      Correct Answer:eating fruits and vegetables,healthy choice

      healthy choice

      Correct Answer:cleaning our body regularly,healthy choice

      healthy choice

      Correct Answer:regularly eating lots of sugary foods,less healthy choice

      less healthy choice

      Q5.
      We should aim to do 60 minutes of every day.

      Correct Answer: exercise

      Q6.
      Which food group is missing? Fruits and vegetables, foods, protein, dairy and sugary foods.

      Correct Answer: starchy, carbohydrates

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:health,how well your body and mind feel

      how well your body and mind feel

      Correct Answer:nutrients,substances found in food that help our body to live and grow

      substances found in food that help our body to live and grow

      Correct Answer:lifestyle,the way that someone lives

      the way that someone lives

      Q2.
      is moving our bodies to stay strong and healthy.

      Correct Answer: exercise

      Q3.
      Which statements are true?

      Correct answer: Health looks different for everyone.
      You can tell how healthy someone is just by looking at them.
      Everyone eats the same foods.
      Correct answer: Cost and lifestyle can prevent someone from making healthy choices.

      Q4.
      Exercise is anything that gets the body moving and the pumping.

      Correct Answer: heart, blood

      Q5.
      How can we look after our mental health?

      Correct answer: exercise regularly
      reduce our sleep
      only eat sugary foods
      Correct answer: do the things that we enjoy

      Q6.
      Match the nutrient with a food it can be found in.

      Correct Answer:carbohydrates,bread, pasta, rice

      bread, pasta, rice

      Correct Answer:fibre,oats, pulses, vegetables

      oats, pulses, vegetables

      Correct Answer:protein,meat, tofu, nuts

      meat, tofu, nuts

      Correct Answer:vitamins,citrus fruits, berries, leafy vegetables

      citrus fruits, berries, leafy vegetables


      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Differences in our health, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...