Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The wind as an energy source (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can investigate how we use wind to move things and can describe how wind turbines generate electricity.

      Key learning points

      1. Moving air (wind) can turn the blades of windmills or turbines.
      2. Windmills have been used for many years to help us do work like pumping water or grinding wheat for flour.
      3. Wind turbines are now used to generate electricity.
      4. The wind is a renewable energy source as there will always be wind.

      Keywords

      • Wind turbine - A wind turbine is a device that is turned by the wind to generate electricity.

      • Energy source - Energy sources can be used to provide heat, light, or power.

      • Pump - A water pump is a piece of equipment that is used to move water from one place to another.

      • Generate - To generate electricity is to produce or make it.

      • Electricity - Electricity is needed for lighting, heating and making machines and appliances work.

      Common misconception

      Children may think that windmills and wind turbines create wind when the sails or blades spin.

      Teaching slide explain that windmills and wind turbines harness the energy of the wind to do work for us or to generate electricity.

      Teacher tip

      Make sure children understand that we cannot see wind itself but we can see the effect of wind in many places.

      Equipment

      Equipment for making a wind turbine: thick paper, recycled plastic bottle, wooden rod, sticky tack, thread, sticky tape

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Sun is ___________ of energy.

      a solution
      Correct answer: a source
      not a source
      a solar

      Q2.
      Which of these is an energy source that can be used to generate electricity?

      animals
      Correct answer: fossil fuels
      Correct answer: light from the sun

      Q3.
      Match the type of resource to the description.

      Correct Answer:renewable,a resource which is never used up so does not need to be replaced
      Correct Answer:non-renewable,a resource which cannot be replaced once it has been used up

      Q4.
      Which of these is a renewable source of energy?

      coal
      Correct answer: the Sun
      natural gas
      oil

      Q5.
      Coal, oil and natural gas are fuels.

      Correct Answer: fossil, fossil fuels

      Q6.
      What is our carbon footprint?

      the mark left when you have walked through carbon, such as coal
      Correct answer: the amount of greenhouse gases generated by our actions
      the amount of carbon in our feet

      6 Questions

      Q1.
      What is the name given to moving air?

      Correct Answer: wind, Wind

      Q2.
      Why do windmills and wind turbines have the word “wind” in their names?

      because they generate wind
      because they are made from wind
      Correct answer: because they are turned by wind

      Q3.
      Which of these are uses of windmills?

      feeding animals
      Correct answer: pumping water
      Correct answer: grinding wheat for flour
      building houses

      Q4.
      What are wind turbines used to generate?

      wind
      Correct answer: electricity
      air
      carbon dioxide

      Q5.
      Match the type of energy source to the example.

      Correct Answer:renewable,energy from wind
      Correct Answer:non-renewable,energy from fossil fuels

      Q6.
      Why is wind energy considered to be renewable?

      Correct answer: The wind will always be there as an energy source.
      The wind will be used up and will run out at some point.
      Humans can make more wind when we run out.

      To help you plan your 6 science lesson on: The wind as an energy source (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...