Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use food skills to make veggie tarts.

      Key learning points

      1. Quiches are savoury tarts, comprising a pastry crust and a filling of eggs and milk and/or cream, with roots in France.
      2. During cooking, the pastry becomes crisp (due to the fat in the flour) and the egg mixture sets (known as coagulation).
      3. Eggs that have the British Lion mark have been produced to ensure high levels of food safety and traceability.
      4. The food skills used to make tarts are measuring, rubbing-in, rolling-out, forming, cutting, lining and using the oven.
      5. The outcome of a final dish can be judged by a set of criteria.

      Keywords

      • Quiche - a savoury tart; a pastry crust and a savoury egg/cream filling

      • Shortcrust - a type of traditional pastry used for tarts, pies and flans

      • Coagulation - the process of changing a liquid to a solid

      • Criteria - a standard by which something may be judged

      Common misconception

      Some might think that shortcrust pastry works best when the butter (or baking fat) and water used are warm, not cold.

      Make sure the butter or baking fat is cold, and that pupils use cold water, this helps to ensure that the pastry works better. When rubbing-in the fat to the flour, use fingertips only, as less heat is passed from the hands to the fat.

      Teacher tip

      Allow pupils to be creative, adding a range of different fresh, canned or frozen vegetables and fresh/dried herbs.

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which equipment is used to measure liquids?

      weighing scales
      Correct answer: measuring jug
      Correct answer: measuring spoons

      Q2.
      To ensure good food hygiene, what do you need to do before you cook?

      Correct answer: remove watches and jewellery
      Correct answer: wear a clean apron
      wear a jumper

      Q3.
      What is the main ingredient in pastry?

      butter
      sugar
      water
      Correct answer: flour

      Q4.
      A is used to roll out pastry.

      Correct Answer: rolling pin, rollingpin

      Q5.
      What is used to place and remove a baking tray in an oven?

      tea towel
      dish cloth
      Correct answer: oven glove

      Q6.
      Match the three main parts of a cooker to the cooking method/food.

      Correct Answer:hob,stir-frying noodles
      Correct Answer:grill,toasting sliced bread
      Correct Answer:oven,baking muffins

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Shortcrust pastry works best when warm butter (or baking fat) and water are used.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      What is another name for a savoury tart?

      quince
      Correct answer: quiche
      quail
      quinoa

      Q3.
      What food skill is being shown here?

      An image in a quiz
      rolling-out
      Correct answer: rubbing-in
      forming

      Q4.
      Which of these could be used as criteria to assess how successful the final dish is?

      Correct answer: the pastry has a golden brown appearance
      worked safety and tidily
      Correct answer: the egg is thoroughly cooked and set
      used the bridge hold correctly

      Q5.
      Order the veggie tarts recipe into the correct sequence.

      1 - Make and roll-out the shortcrust pastry.
      2 - Cut into circles and place in the tin.
      3 - Add grated cheese in the circles.
      4 - Whisk the egg and milk, and pour in the pastry circles.
      5 - Slice the tomato and place on top.
      6 - Bake.

      Q6.
      During cooking, the egg and milk mixture sets (becomes firm) due to the heat. This process is known as ...

      Correct Answer: coagulation

      To help you plan your 7 cooking and nutrition lesson on: Making veggie tarts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...