Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand the factors which affect economic viability of a product and can design considering this.

      Key learning points

      1. Knowing the socioeconomic status of the target market ensures that the product is viable.
      2. Enterprise in design is when designers identify new design opportunities.
      3. Advertising and marketing a product is used to promote sales.

      Keywords

      • Socioeconomic - a measure of a person's standing based on their income, education, and job type

      • Enterprise - a business or organisation that works to make money or achieve goals

      • Crowdfunding - a way of raising money by gathering small contributions from many people

      • Marketing - how businesses promote and sell their products or services

      • Advertisng - the act of promoting products or services to attract customers

      Common misconception

      Socioeconomic status is just about a person's income.

      It is a combination of things such as income, education, occupation and even influence.

      Teacher tip

      Examples of exisiting ads or marketing campaigns would aid in further discussion and would also help to contextualise the learning.

      Equipment

      Use of the internet for research in the last task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of branding?

      Correct answer: to help make a product or service more visible and recognisable
      to determine the price of a product or service based on market demand
      to improve the technical functionality of a product or service

      Q2.
      Which one of the below is a rule for a successful logo?

      writing should be presented in an elaborate and complicated way
      three or four colours are normally used
      Correct answer: easy to recognise, even at a distance

      Q3.
      What is a font?

      a tool used to measure the size of printed text
      a specific type of paper used in printing documents
      Correct answer: a printer’s term meaning the style of lettering being used

      Q4.
      What is the subconscious?

      part of the mind that makes purposeful decisions based on facts
      Correct answer: part of the mind that works without us being aware of it
      part of the mind that is creative and imaginative

      Q5.
      Which colour often represents 'danger' in Western cultures?

      Correct answer: red
      blue
      green
      white

      Q6.
      Why is colour carefully considered when designing logos?

      Correct answer: because colours can evoke different emotions and create strong messages
      because using multiple colours makes logos more expensive to print
      because colours are chosen to match the current fashion trends

      4 Questions

      Q1.
      What is an economically viable product?

      a product that focuses only on high-quality materials, regardless of cost
      a product that is innovative and unique
      Correct answer: a product that works well and stays within budget

      Q2.
      What is the measure of a person's status based on their income, education and occupation?

      Correct Answer: socioeconomic, socio economic , socioeconomic status, SES

      Q3.
      What is crowdfunding?

      Correct answer: a way of raising money by collecting small contributions from a number of people
      a method of borrowing money from a bank to start a business
      a way of selling products directly to customers through social media

      Q4.
      When online advertising is tailored to our interests and likes based on our online activity this is called?

      Correct Answer: targeted advertising, targeted

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Economic viability, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...