Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Other people's actions: singular present tense strong verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the 1st, 2nd and 3rd person singular forms of strong verbs to understand and respond to information about other people's actions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. German vowels (with or without umlauts) can be short or long. Vowels are short when followed by more than one consonant.
      2. Vowels are long when there is a double vowel, followed by 'h', or a single consonant.
      3. Change the vowel in the stem for the 2nd and 3rd person singular forms of strong verbs.

      Keywords

      • Short vowel - vowels followed by more than one consonant

      • Long vowel - vowels followed by a single consonant, the letter 'h' or if there is a double vowel

      • Strong verb - a verb which changes its vowel in the verb stem of some of its forms

      Common misconception

      Umlauts do not make a difference to the pronunciation of a letter.

      German vowels (with or without umlauts) can be short or long. Vowels are short when followed by more than one consonant. Vowels are long when there is a double vowel, followed by 'h', or a single consonant.

      Teacher tip

      Task B3 could become a drawing and response activity. Person A asks the question and, using the prompts in the table, draws a representation of what Person B should orally respond with.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:es gibt leider,unfortunately there is, unfortunately there are
      Correct Answer:mir,to me
      Correct Answer:eins,one
      Correct Answer:null,zero
      Correct Answer:zehn,ten
      Correct Answer:elf,eleven

      Q2.
      When is a vowel long?

      Correct answer: if a single consonant follows a vowel, as in 'schlafen'
      if a vowel is followed by more than one consonant, as in 'fast'
      Correct answer: if there is a double vowel, as in 'Idee'
      Correct answer: if the letter 'h' follows a vowel, as in 'nehmen'
      if the letter 'h' precedes the vowel, as in 'hält'

      Q3.
      Which of these words contain a short [a]?

      sagen
      Correct answer: kalt
      Correct answer: machen
      Aachen
      Correct answer: Was?

      Q4.
      Which of the following verbs cannot be strong?

      Correct answer: singen
      Correct answer: trinken
      vergessen
      Correct answer: schwimmen
      fahren

      Q5.
      Write the 'du' form of the verb 'lesen'.

      Correct Answer: liest, du liest

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'Where are you?'

      Correct Answer: Wo bist du?

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:schließlich,finally, in the end
      Correct Answer:kaum,hardly
      Correct Answer:dann,then
      Correct Answer:deshalb,therefore, as a result
      Correct Answer:nie,never
      Correct Answer:manchmal,sometimes

      Q2.
      Fill in the gap to complete the following sentence: 'Ich schlafe __________.' (I sleep afterwards.)

      dann
      Correct answer: danach
      später
      halten
      lassen

      Q3.
      An umlaut on a vowel ...

      makes a vowel long.
      makes a vowel short.
      Correct answer: makes a different sound to a vowel without an umlaut.
      does not make a different sound to a vowel without an umlaut.
      Correct answer: may be added to the vowel in the stem of a strong verb.

      Q4.
      Match the verbs to their meanings.

      Correct Answer:nimmst,(you) take, are taking
      Correct Answer:nimmt,(she, he, it) takes, is taking
      Correct Answer:nehme,(I) take, am taking
      Correct Answer:lasse,(I) leave, am leaving (something)
      Correct Answer:lässt,(you) leave, are leaving (something)
      Correct Answer:lassen,to leave (something)

      Q5.
      Fill in the gap with the correct form of 'halten': 'Er __________ danach.'

      Correct answer: hält
      halte
      halt
      hältst
      haltst

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'She takes it in the end.'

      Correct Answer: Sie nimmt es schließlich., Sie nimmt es schliesslich.

      To help you plan your 7 German lesson on: Other people's actions: singular present tense strong verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...