'If thou must love me': Conflicted feelings and sonnet 14 narrative

'If thou must love me': Conflicted feelings and sonnet 14 narrative

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will get to see what Gru (from Despicable Me) and Barrett-Browning have in common. We will start to read our priority poem, Sonnet 14, and explore its meaning.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How many children were there in the Barrett family?
10
Correct answer: 11
12
8
Q2.
Barrett-Browning was unhappy that her father was a slave owner
False
Correct answer: True
Q3.
Barrett-Browning wrote sonnets about her love for Robert Browning because
she hoped that he would read the poems and know how she felt.
she wanted to show off her love for him.
Correct answer: she wasn't sure that their relationship was a good idea.
Q4.
Barrett-Browning called her sonnets 'Sonnets from the Portuguese' because
she had found Portuguese poems and translated them.
Correct answer: she wanted to protect their privacy
the poems were published in Portugal before they were published in England
Q5.
What lost love does Barrett-Browning now give Robert Browning?
her love from a previous relationship
Correct answer: her love from her childhood religion
her love from her father
her love from people who turned away compliments

6 Questions

Q1.
How many children were there in the Barrett family?
10
Correct answer: 11
12
8
Q2.
How many sonnets were in the collection she published?
143
43
Correct answer: 44
57
Q3.
Barrett-Browning was always sure about Browning's love for her.
Correct answer: False
True
Q4.
Barrett-Browning wrote sonnets about her love for Robert Browning because
she hoped that he would read the poems and know how she felt.
she wanted to show off her love for him.
Correct answer: she wasn't sure that their relationship was a good idea.
Q5.
In Sonnet 14, she told Browning not to love her for
her favourite books
her lovely long hair
Correct answer: her smile
Q6.
What are the three reasons for Barrett-Browning being conflicted about her love?
her brother, her father and her sister
Correct answer: her health, her age, her beliefs
his age, his confidence, his ideas

Lesson appears in

UnitEnglish / The sonnet through time: 'If thou must love me', Barrett-Browning

English