Refining punctuation in creative writing

Refining punctuation in creative writing

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will continue to refine the skills we have developed through this unit by creating a piece of writing in reponse to an image to showcase and practise the craft of writing we have developed so far. We will begin with a quiz to review some of the core concepts we have been taught, before planning and writing a description.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which sentence uses brackets correctly?
I was (devastated) to learn that the bookshop one of my only places of refuge and comfort was closing down.
I was devastated (to learn that the bookshop) one of my only places of refuge and comfort was closing down.
Correct answer: I was devastated to learn that the bookshop (one of my only places of refuge and comfort) was closing down.
I was devastated to learn that the bookshop one of my only places (of refuge and comfort) was closing down.
Q2.
Which sentence uses dashes correctly?
He blinked — dazed by the sunlight and searched the sky.
He blinked dazed — by the sunlight and — searched the sky.
He blinked dazed by the sunlight and — searched the sky.
Correct answer: He blinked— dazed by the sunlight — and searched the sky.
Q3.
True or false: Parentheses are marked by a pair of brackets, dashes or commas.
false
Correct answer: true
Q4.
True or false: Full stops should never go inside the bracket
Correct answer: false
true
Q5.
Which of these symbols represents a hyphen (used to join compound words)?
Correct answer: -
;
:
( )

5 Questions

Q1.
Which of the statements below are true?
Correct answer: descriptive writing should capture a moment in detail
descriptive writing should persuade the reader to change their mind
Correct answer: descriptive writing should spark your reader's imagination
Correct answer: in descriptive writing, you should choose vocabulary and imagery carefully
Q2.
Complete the sentence. Brackets are used to show ______________.
Correct answer: parenthesis
pauses
personification
Q3.
Which of these sentences uses brackets correctly?
Brackets are very similar (to dashes.)
Correct answer: On safari, you can (if you are lucky) see a huge range of animals.
The weather today is wonderful (for a change).
The woman (33) said: "I can't believe it!"
Q4.
How should a semicolon be used? (There may be more than one correct answer)
to end a sentence
Correct answer: to link two closely-related main clauses
to replace a comma
Correct answer: to replace a conjunction
Correct answer: to separate items in a complicated list
Q5.
When should you use a dash?
Correct answer: in place of a comma to create a strong break or pause
to emphasise a word or phrase
to show parenthesis
wherever you want

Lesson appears in

UnitEnglish / Grammar for Writing

English