The Life and Times of Percy Bysshe Shelley

The Life and Times of Percy Bysshe Shelley

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be introduced to the Romantic poet Percy Bysshe Shelley, before considering his response to 'The Peterloo Massacre'.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

10 Questions

Q1.
Fill in the missing word: An appositive is a _______ or _______ phrase that immediately follows another _______.
adjective
appositive
Correct answer: noun
verb
Q2.
This sentence uses an appositive: William Blake, a Romantic poet, often wrote about revolution.
False
Correct answer: True
Q3.
Where is the appositive in this sentence: Miss Baldry, a teacher, works at Oak Academy.
Correct answer: a teacher
Miss Baldry
There is no appositive
works at Oak Academy
Q4.
Fill in the missing word: Injustice is an _______ treatment of people where their rights are ignored.
obvious
unequal
Correct answer: unfair
unheard
Q5.
Fill in the missing word: Inequality is an unfair situation where money and opportunities are not shared _______ between different groups in society.
Correct answer: equally
fairly
freely
realistically
Q6.
True or false: We can structure our paragraph by considering the what, how and when.
Correct answer: False
True
Q7.
What must we do when we consider the 'what' of the paragraph?
Consider the writer's purpose
Correct answer: Link back to the question
Use a quote
Use an analytical verb
Q8.
What must we do when we consider the 'how' of the paragraph?
Link back to the question
Use a long quotation
Use appositives
Correct answer: Use embedded quotations and analytical verbs
Q9.
What key Romantic theme does this symbolise?
An image in a quiz
Childhood
Imagination
Nature
Correct answer: Oppression
Revolution
Q10.
What key Romantic theme does this symbolise?
An image in a quiz
Childhood
Imagination
Nature
Oppression
Correct answer: Revolution

10 Questions

Q1.
What century was Shelley writing in?
17th
18th
Correct answer: 19th
20th
Q2.
What was Shelley against?
Love
Nature
Painting
Correct answer: Violence
Q3.
Fill in the missing word: Shelley was considered a ________ poet.
bad
good
Correct answer: radical
Romantic
Q4.
Fill in the missing word: A massacre is the ________ and cruel killing of a large number of people.
bloody
horrible
unnecessary
Correct answer: violent
Q5.
Approximately how many people were killed during The Peterloo Massacre?
10
Correct answer: 15
20
5
Q6.
On what date did The Peterloo Massacre happen?
1818
Correct answer: 1819
1820
1829
Q7.
Where did The Peterloo Massacre happen?
Leeds
London
Correct answer: Manchester
Newcastle
Q8.
The Peterloo Massacre reflected the mistreatment of which class?
The Manchester class
The middle class
The upper class
Correct answer: The working class
Q9.
What is the appositive in this sentence: Shelley, a Romantic poet, hated violence and inequality.
Correct answer: a Romantic poet
hated violence and inequality
Shelley
There is no appositive
Q10.
Which Romantic theme does this symbolise?
An image in a quiz
Childhood
Correct answer: Imagination
Nature
Oppression
Revolution

Lesson appears in

UnitEnglish / Romantic poetry and paired texts: Romanticism and Revolution

English