The theme of love: Ferdinand and Miranda

The theme of love: Ferdinand and Miranda

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the romantic aspect of 'The Tempest'. We will look at how the relationship between Ferdinand and Miranda is presented and then link this to the wider comedy genre.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Shakespeare's plays were always performed at...
Correct answer: The Globe
The Rose
Wembley
Q2.
A 'tempest' is...
Correct answer: a violent storm
an island
anger
Q3.
Prospero once was...
A king in Italy
Caliban's father
Correct answer: the Duke of Milan
Q4.
Ariel and Prospero's relationship involves...
brotherhood
disdain
Correct answer: respect
Q5.
Caliban feels...
Correct answer: bitter
loyal
optimistic

5 Questions

Q1.
A Shakespearean Comedy features...
Correct answer: a marriage at the end of the play
accurate portrayal of historical events
the death of a main character
Q2.
A Shakespearean Comedy is also likely to involve...
depictions of war
foreshadowing
Correct answer: unreal elements such as magic
Q3.
A key theme in the Tempest is...
conflict
Correct answer: power
war
Q4.
Ariel demands...
a wife
Correct answer: his liberty
war
Q5.
Caliban is the only...
creature on the island
evil character
Correct answer: native resident of the island

Lesson appears in

UnitEnglish / Shakespearean Comedy - The Tempest

English